poniedziałek, 23 stycznia 2017

Faszerowana Papryka - Przepis


Być może masz ochotę zjeść na obiad coś innego niż filet z piersi kurczaka lub schab, może wyczytałeś że powinieneś zwiększyć udział białka roślinnego w diecie i nie wiesz jak się do tego zabrać. Jest też szansa, że w przypływie motywacji do bycia fit kupiłeś zapas warzyw strączkowych, a teraz zalegają w szafce, bo wszystkie wegańskie przepisy wydają się skomplikowane i wymagają mało dostępnych produktów.

 

Jeśli ciebie również przeraża poszukiwanie egzotycznych produktów, a ceny w sklepach ze zdrową żywnością sprawiają, że bardziej opłacalne wydaje ci się kupno burgera w sieci fast-foodowej, ale mimo wszystko chciałbyś w końcu wykorzystać zapasy warzyw strączkowych i przekonać się o ich walorach smakowych - ten przepis jest właśnie dla ciebie.



Tutaj przeczytasz: dlaczego białko roślinne wspomaga walkę z niepłodnością

 

 

 

  Składniki na 4 porcje:

Wartości dla jednej porcji produktu

  • Papryka czerwona - 4 sztuki
  • Soczewica zielona - 200g ( 17 łyżek)
  • Passata pomidorowa - 350g ( 1/2 butelki)
  • Kasza Jaglana - 100g ( 8 łyżek)
  • Cebula - 1 duża sztuka
  • Olej rzepakowy - 30g ( 3 łyżki )
  • Czosnek - 2 ząbki
Uwaga: Wartości odżywcze w tabeli zostały wyliczone
dla jednej porcji produktu

Czym przyprawiać ?

Propozycje przypraw
  • Mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne (Chili) - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka




Zobacz również: Przepis na obłędną Spice Pumpkin Latte

 

 

Przepis na Paprykę faszerowaną soczewicą i kaszą jaglaną

 

  1. Soczewicę namocz w zimnej wodzie prze ok. 45 minut i ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu ( 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy ) z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Czas gotowania nie powinien przekraczać 25 minut, inaczej zacznie wychodzić nam soczewicowa paćka :)
  2. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu i nastaw piekarnik na 180 stopni.
  3. Na głębokiej patelni, używając 1 łyżki oleju, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek
  4. Dodaj passatę, ugotowaną soczewicę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko przypraw według własnego smaku lub według mojej propozycji.
  5. Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch i usunąć z nich wszystkie pestki. Do tak przygotowanej papryki nakładamy farsz. 
  6. Pieczemy na głębokiej  blaszce lub w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym łyżką oleju rzepakowego, rozcieńczonego z 3 łyżkami wody wody. 
  7. Całość pieczemy przez 30 minut.

Jeśli nigdy nie próbowaliście połączenia słodkiego cynamonu z ostrym pieprzem cayenne w sosie pomidorowym - musicie to sprawdzić. Taki mix przypraw daje ciekawy, niecodzienny smak. Sama odkryłam go dzięki przepisowi na bakłażanową zapiekankę od Jadłonomii i stosuję teraz za każdym razem gdy przygotowuję pomidory. Pasuje i do potraw mięsnych i do wegańskich.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowane papryki. Jem najczęściej z mielonym i kaszą orkiszową i do tego pieczarki.

    OdpowiedzUsuń