czwartek, 19 stycznia 2017

Nasiona Chia czy Siemię Lniane ?





Jedne znane od pokoleń, polecane przez prababki i później nieco zapomniane. Drugie całkiem niedawno podbiły w Polsce półki sklepowe, są egzotyczne, nowe i dobrze wyglądają na zdjęciach, przez co widzimy je co chwila w mediach społecznościowych. Siemię Lniane i Nasiona Chia, które wybrać? Czy warto płacić więcej? Czy droższe znaczy lepsze?


Czy produkty rzeczywiście są tak podobne i wykazują takie same właściwości zdrowotne i odżywcze? Który z nich okaże się lepszym wyborem dla nas i naszej rodziny ?



Nasiona Chia kontra Siemię Lniane w liczbach 


    Wszystkie dane w przeliczeniu na 100g produktu

    •  Siemię lniane zawiera ponad 20 % więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 
    • Produkty mają praktycznie identyczną zawartość kwasów tłuszczowych Omega-6. Nasiona Chia zawierają ich zaledwie 2-3 % więcej
    • Nasiona Chia mają prawie 30 % więcej błonnika
    • Łyżka Siemienia Lnianego dostarcza 53 kcal, to o 4 kcal więcej niż ta sama ilość nasion Chia

    Przeczytaj: dlaczego i jak zwiększyć zawartość Omega - 3 w diecie


    Fitoestrogeny zawarte w nasionach lnu i szałwii hiszpańskiej

     

    Oba produkty są bogatym źródłem lignanów, które pod wpływem działania flory jelitowej przechodzą szereg przemian,  które przechodząc w substancje o działaniu zbliżonym do ludzkich estrogenów. Lignany należą do grupy fitoestrogenów, tak jak izoflawony zawarte w soi, przed którymi przestrzegają nas liczni żywieniowcy. Zarówno Siemię Lniane jak i Szałwia Hiszpańska są bogate w lignany, jednak tradycyjne nasiona lnu są zdecydowanie najbogatszym ich źródłem. Fitoestrogeny konkurują o miejsca receptorowe z estrogenami, jednocześnie wykazując znacznie łagodniejsze od nich działanie.

    Badania wykazały, że związki pochodzenia roślinnego i działaniu estrogennym mogą wpływać pozytywnie na stan zdrowia kobiet nie tylko o obniżonym poziomie estrogenów ( np. łagodząc objawy menopauzy), ale również tych z wysokim stężeniem estrogenów.  

    Potwierdzono również, że lignany zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów powiązanych z układem hormonalnym - przede wszystkim raka piersi. Wyniki badań sugerują, że lignany obecne w siemieniu lnianym i nasionach Chia przyczyniają się również do

    • Zmniejszenia poziomu złego cholesterolu
    • Działania antyoksydacyjnego ( silniejszego niż witamina E uważana za jeden z najsilniejszych antyoksydantów )
    • Zmniejszenia ryzyka cukrzycy i obniżenia stężenia glukozy we krwi, chroniąc przed insulinoopornością

    Przeczytaj jak podwyższony poziom cukru i insulinooporność wpływają na płodność 

     




    W przeliczeniu na 100g produktu

     

    Siemię Lniane czy Szałwia Hiszpańska ? 

     

    Oba produkty szczycą się dobrym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, solidną porcją błonnika i zawartością lignanów. Wybór wydaje się być dość indywidualny i zróżnicowany ze względu na oczekiwania wobec diety.

    Dlaczego Szałwia Hiszpańska ( Nasiona Chia) ?

    • Wyższa zawartość błonnika, który zapewnia poczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego, wpływa pozytywnie na profil lipidowy i spowalnia wchłanianie cukrów z posiłków
    • Świetne źródło białka, magnezu, wapnia i fosforu - szczególnie dla osób na diecie wegańskiej 

    Dlaczego Siemię Lniane?

    • Wyższa zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3
    • Bogatsze źródło lignanów o udowodnionych zdrowotnych właściwościach
    • Produkt tańszy i łatwiej dostępny



    W mojej kuchni miejsce znajduje się dla obu produktów, ale jeśli miałabym z któregoś zrezygnować byłyby to zdecydowanie nasiona Chia. Stanowią świetny dodatek do koktajli, owsianek, sałatek. Zwiększają zawartość błonnika i zdrowych tłuszczów w mojej diecie. Sprawiają, że płatki owsiane na mleku sycą na dłużej i nadają niecodziennego charakteru deserom. Dlaczego więc jestem skłonna z niego zrezygnować?

    To Siemię Lniane, obecne w mojej kuchni odkąd pamiętam, ratuje mnie za każdym razem gdy układ pokarmowy odmawia posłuszeństwa. Pomaga na wzdęcia, łagodzi przykre dolegliwości żołądkowe i wspomaga perystaltykę jelit. Jeśli dotarliście do tego miejsca postu wiecie też, że jest to produkt o zdecydowanie wyższej gęstości składników zdrowotnych.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz