Sezon dyniowy powoli dobiega końca. Na sklepowych półkach gdzieniegdzie spoglądają na nas ostatnie sztuki tego jesiennego skarbu. Jedni dynię kochają, a inni... nigdy jej nie próbowali ! W głowie mi się nie mieści, że można jej skosztować i nie zostać wielkim miłośnikiem, nie wyczekiwać cały rok aż piękne, soczyste dynie pojawią się znów na bazarach. Jeśli w waszych kuchniach czekają jeszcze dynie i nie wiecie jak je wykorzystać lub ominęło was to dyniowe szaleństwo, ale chcielibyście jeszcze się załapać na jesienne pyszności, nie czekajcie ! Skrójcie dynię ze skórką na ćwiartki i upieczcie ją w ok.200 stopniach, aż będzie miękka. Wyjmijcie pestki, a następnie oddzielcie miąższ od skóry i czytajcie dalej.
Pumpkin Spice latte
Domowa Korzenna latte dyniowa - przepis
Nie potrzebowałam dużo, aby zakochać się w tej kawie. Nie musiałam jej nawet spróbować, a już wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę. Między nami kawoszami muszę się wam przyznać, że mam alergię na kawę z syropami. Pomijając już fakt, że ilość cukru w tych syropach jest przeogromna to na dodatek zabijają cały smak kawy. Gdy zamieniam się w ciasteczkowego potwora i głód słodkości jest silniejszy od wszystkich zasad, to zdecydowanie wolę zagryźć moje cappuccino dobrą czekoladą.
Nie byłabym sobą, gdybym nie przekopała internetu w poszukiwaniach wersji zdrowszej, mniej słodkiej i przede wszystkim łatwej do przygotowania w domu. Trochę poszukałam, zastąpiłam trudno dostępne składniki, takimi które na pewno masz w kuchni. I tak powstała domowa latte z dynią i bardzo aromatycznymi przyprawami, którą może przygotować każdy.
Zobacz również: 7 pomysłów na zdrowe śniadanie
Składniki do pumpkin spice latte:
- 200 ml Mleka ( w moim przypadku migdałowe, ale możesz użyć krowiego lub ulubionego roślinnego)
- 3 kopiaste łyżki puree dyniowego
- 100 ml mocnej kawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki miodu
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstrakt z wanilii
Zaparz kawę, podgrzej mleko, a między czasie wymieszaj puree dyniowe z przyprawami i miodem, następnie przełóż je na dno szklanki w której przygotujesz kawę. Zalej puree ciepłym spienionym mlekiem i wlej powoli zaparzoną wcześniej kawę.
Warstwowa latte bez ekspresu i spieniacza
Aby przygotować spienione mleko w domowych warunkach, możesz skorzystać ze szczelnego słoika. Przelej do niego podgrzane mleko, porządnie zakręć i potrząsaj przez chwilę energicznie.
Natomiast kawę najlepiej zaparz w dzbanku z dzióbkiem. W ten sposób łatwiej będzie Ci utworzyć warstwy na kawie.Wystarczy, że wlejesz powoli kawę jednym strumieniem do ciepłego, spienionego mleka i rozwarstwiona latte gotowa.
Tyle wystarczy by cieszyć się wspaniałym wyglądem i smakiem kawy. Od dziś nie potrzebujesz wcale drogiego ekspresu, aby cieszyć się przepiękną latte w swoim fotelu.
Puree dyniowe - jak zrobić?
Nic prostszego. Dynię pokrój w ćwiartki lub ósemki ( w zależności od wielkości dyni ). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w temperaturze 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Mniejsze dynie potrzebują ok 30 minut, większym daj nawet godzinę.
Z upieczonej dyni pozbywam się pestek i skóry. Teraz jest to o wiele prostsze i nie wymaga prawie w ogóle wysiłku. Miąższ z dyni blenduję i porcjuję w woreczki do mrożenia lub w słoiki do wekowania. Oczywiście jeśli masz wielki apetyt to możesz zużyć całą dynię od razu :).
Teraz masz już bazę nie tylko do dyniowej kawy, ale też do zup, makaronów, ciast i placuszków. Puree Dyniowe ma nieskończenie wiele zastosowań :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz