Być może masz ochotę zjeść na obiad coś innego niż filet z piersi kurczaka lub schab, może wyczytałeś że powinieneś zwiększyć udział białka roślinnego w diecie i nie wiesz jak się do tego zabrać. Jest też szansa, że w przypływie motywacji do bycia fit kupiłeś zapas warzyw strączkowych, a teraz zalegają w szafce, bo wszystkie wegańskie przepisy wydają się skomplikowane i wymagają mało dostępnych produktów.
Jeśli ciebie również przeraża poszukiwanie egzotycznych produktów, a ceny w sklepach ze zdrową żywnością sprawiają, że bardziej opłacalne wydaje ci się kupno burgera w sieci fast-foodowej, ale mimo wszystko chciałbyś w końcu wykorzystać zapasy warzyw strączkowych i przekonać się o ich walorach smakowych - ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Tutaj przeczytasz: dlaczego białko roślinne wspomaga walkę z niepłodnością
Składniki na 4 porcje:

Wartości dla jednej porcji produktu

- Papryka czerwona - 4 sztuki
- Soczewica zielona - 200g ( 17 łyżek)
- Passata pomidorowa - 350g ( 1/2 butelki)
- Kasza Jaglana - 100g ( 8 łyżek)
- Cebula - 1 duża sztuka
- Olej rzepakowy - 30g ( 3 łyżki )
- Czosnek - 2 ząbki
dla jednej porcji produktu
Czym przyprawiać ?
Propozycje przypraw
- Mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
- Pieprz cayenne (Chili) - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Curry - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Zobacz również: Przepis na obłędną Spice Pumpkin Latte
Przepis na Paprykę faszerowaną soczewicą i kaszą jaglaną
- Soczewicę namocz w zimnej wodzie prze ok. 45 minut i ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu ( 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy ) z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Czas gotowania nie powinien przekraczać 25 minut, inaczej zacznie wychodzić nam soczewicowa paćka :)
- Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu i nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Na głębokiej patelni, używając 1 łyżki oleju, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek
- Dodaj passatę, ugotowaną soczewicę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko przypraw według własnego smaku lub według mojej propozycji.
- Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch i usunąć z nich wszystkie pestki. Do tak przygotowanej papryki nakładamy farsz.
- Pieczemy na głębokiej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym łyżką oleju rzepakowego, rozcieńczonego z 3 łyżkami wody wody.
- Całość pieczemy przez 30 minut.
Jeśli nigdy nie próbowaliście połączenia słodkiego cynamonu z ostrym pieprzem cayenne w sosie pomidorowym - musicie to sprawdzić. Taki mix przypraw daje ciekawy, niecodzienny smak. Sama odkryłam go dzięki przepisowi na bakłażanową zapiekankę od Jadłonomii i stosuję teraz za każdym razem gdy przygotowuję pomidory. Pasuje i do potraw mięsnych i do wegańskich.
Uwielbiam faszerowane papryki. Jem najczęściej z mielonym i kaszą orkiszową i do tego pieczarki.
OdpowiedzUsuń