Jedne znane od pokoleń, polecane przez prababki i później nieco zapomniane. Drugie całkiem niedawno podbiły w Polsce półki sklepowe, są egzotyczne, nowe i dobrze wyglądają na zdjęciach, przez co widzimy je co chwila w mediach społecznościowych. Siemię Lniane i Nasiona Chia, które wybrać? Czy warto płacić więcej? Czy droższe znaczy lepsze?
Czy produkty rzeczywiście są tak podobne i wykazują takie same właściwości zdrowotne i odżywcze? Który z nich okaże się lepszym wyborem dla nas i naszej rodziny ?
Nasiona Chia kontra Siemię Lniane w liczbach
![]() |
Wszystkie dane w przeliczeniu na 100g produktu
- Siemię lniane zawiera ponad 20 % więcej kwasów tłuszczowych Omega-3
- Produkty mają praktycznie identyczną zawartość kwasów tłuszczowych Omega-6. Nasiona Chia zawierają ich zaledwie 2-3 % więcej
- Nasiona Chia mają prawie 30 % więcej błonnika
- Łyżka Siemienia Lnianego dostarcza 53 kcal, to o 4 kcal więcej niż ta sama ilość nasion Chia
Przeczytaj: dlaczego i jak zwiększyć zawartość Omega - 3 w diecie
Fitoestrogeny zawarte w nasionach lnu i szałwii hiszpańskiej
Oba produkty są bogatym źródłem lignanów, które pod wpływem działania flory jelitowej przechodzą szereg przemian, które przechodząc w substancje o działaniu zbliżonym do ludzkich estrogenów. Lignany należą do grupy fitoestrogenów, tak jak izoflawony zawarte w soi, przed którymi przestrzegają nas liczni żywieniowcy. Zarówno Siemię Lniane jak i Szałwia Hiszpańska są bogate w lignany, jednak tradycyjne nasiona lnu są zdecydowanie najbogatszym ich źródłem. Fitoestrogeny konkurują o miejsca receptorowe z estrogenami, jednocześnie wykazując znacznie łagodniejsze od nich działanie.
Badania wykazały, że związki pochodzenia roślinnego i działaniu estrogennym mogą wpływać pozytywnie na stan zdrowia kobiet nie tylko o obniżonym poziomie estrogenów ( np. łagodząc objawy menopauzy), ale również tych z wysokim stężeniem estrogenów.
Potwierdzono również, że lignany zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów powiązanych z układem hormonalnym - przede wszystkim raka piersi. Wyniki badań sugerują, że lignany obecne w siemieniu lnianym i nasionach Chia przyczyniają się również do
- Zmniejszenia poziomu złego cholesterolu
- Działania antyoksydacyjnego ( silniejszego niż witamina E uważana za jeden z najsilniejszych antyoksydantów )
- Zmniejszenia ryzyka cukrzycy i obniżenia stężenia glukozy we krwi, chroniąc przed insulinoopornością
Przeczytaj jak podwyższony poziom cukru i insulinooporność wpływają na płodność
![]() |
W przeliczeniu na 100g produktu
Siemię Lniane czy Szałwia Hiszpańska ?
Oba produkty szczycą się dobrym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, solidną porcją błonnika i zawartością lignanów. Wybór wydaje się być dość indywidualny i zróżnicowany ze względu na oczekiwania wobec diety.
Dlaczego Szałwia Hiszpańska ( Nasiona Chia) ?
- Wyższa zawartość błonnika, który zapewnia poczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego, wpływa pozytywnie na profil lipidowy i spowalnia wchłanianie cukrów z posiłków
- Świetne źródło białka, magnezu, wapnia i fosforu - szczególnie dla osób na diecie wegańskiej
Dlaczego Siemię Lniane?
- Wyższa zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3
- Bogatsze źródło lignanów o udowodnionych zdrowotnych właściwościach
- Produkt tańszy i łatwiej dostępny
W mojej kuchni miejsce znajduje się dla obu produktów, ale jeśli miałabym z któregoś zrezygnować byłyby to zdecydowanie nasiona Chia. Stanowią świetny dodatek do koktajli, owsianek, sałatek. Zwiększają zawartość błonnika i zdrowych tłuszczów w mojej diecie. Sprawiają, że płatki owsiane na mleku sycą na dłużej i nadają niecodziennego charakteru deserom. Dlaczego więc jestem skłonna z niego zrezygnować?
To Siemię Lniane, obecne w mojej kuchni odkąd pamiętam, ratuje mnie za każdym razem gdy układ pokarmowy odmawia posłuszeństwa. Pomaga na wzdęcia, łagodzi przykre dolegliwości żołądkowe i wspomaga perystaltykę jelit. Jeśli dotarliście do tego miejsca postu wiecie też, że jest to produkt o zdecydowanie wyższej gęstości składników zdrowotnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz