Jest słodki, pyszny, tłusty i do tego bardzo zdrowy ! Spełnienie marzeń każdego, kto chce zdrowo i smacznie jeść. Mówię oczywiście o kokosie. Dla mnie mleczko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mąka kokosowa to zdecydowanie must have w kuchni. Oprócz kokosa uwielbiam też poranki, kiedy mogę spokojnie, nie spiesząc się zjeść śniadanie i wypić ciepłą kawę. Omlet kokosowy w wolny dzień to prawie jak kawałek nieba :).
W komentarzach prosiliście o przepis na ten omlet. Muszę przyznać, że ja robię go bez przepisu, wszystko na oko i w różnych wariacjach. Czasem dosypuję wiórki kokosowe, innym razem jagody goji, a czasem szaleję i robię omlet kokosowo - marchewkowy.
Postanowiłam, że dostarczę wam przepis na bazę do omletu i rzucę garść inspiracji, a resztę zostawiam w waszych rękach.
Składniki na omlet z mąki kokosowej:
- 2 całe jajka
- 1 białko
- 25 g mąki kokosowej ( mniej więcej jedna duża łyżka )
- Odrobina mleka ( ja użyłam bez laktozowe 1,5 % tłuszczu, możesz użyć jakiegokolwiek, również roślinnego )
![]() |
Wartości te mogą różnić się w zależności od użytej mąki, wielkości jaj i użytego mleka |
Opcjonalnie - dodatki:
- Cynamon i kardamon (spróbuj z marchewką!)
- Wiórki kokosowe
- Jagody Goji
- Sezonowe owoce ( możesz skroić w kostkę i wrzucić do ciasta na omlet )
- Suszone owoce
- Pure z dyn
To tylko propozycje podania, możliwości jest wiele. Jedyne co cię ogranicza to twoja kreatywność i zawartość szafek kuchennych.
Jak przygotować omlet kokosowy ?
Nic prostszego.
Wymieszaj w dokładnie jajka z mąką kokosową. Jeśli powstało dużo grudek, których nie możesz rozmieszać, dodaj odrobinę mleka. Całość wymieszaj jeszcze raz, jeśli nadal konsystencja jest bardzo grudkowata - dolej więcej mleka. Teraz możesz dodać składniki, które przygotowałeś.
Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem (ja robię swój omlet na oleju kokosowym). Kiedy zarumieni się z obu stron przerzucaj na talerz i ciesz się zdrowym i pysznym śniadaniem.
Dlaczego warto spróbować mąki kokosowej ?
Mąka kokosowa to przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczów i błonnika. Świetnie sprawdzi się w kuchni par, które planują ciążę i tych z was, które chorują na PCOS. Dlaczego ?
- Jest mąką bezglutenową
- Posiada niski indeks i ładunek glikemiczny
- Jest produktem wysokobiałkowym, wśród mąk.
O tym dlaczego warto sięgać po produkty z niskim ładunkiem glikemicznym i dlaczego kobiety chorujące na PCOS, powinny ograniczyć gluten pisałam w poprzednich postach.
Kokosowego omletu nie jadłam, pyszny musi być, bo często jadam z dodatkiem wiórek kokosowych i uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń