poniedziałek, 12 września 2016

Produkty, po które warto sięgnąć we wrześniu


O tym, że warto jeść sezonowo słyszał każdy. Po pierwsze wybierając produkty sezonowe nie przepłacamy, po drugie takie produkty pochodzą zazwyczaj z naszego kraju, są krócej magazynowane i zachowują więcej wartości odżywczych. Dużo mówi się o owocach, których sezon przypada na lato oraz o nowalijkach, które najlepiej smakują wiosną. Czas jesienno-zimowy przemija jakby niezauważony. Tymczasem te powakacyjne miesiące to nie tylko jabłka i gruszki. 

Po jakie produkty najlepiej sięgać kiedy zadzwoni już pierwszy dzwonek ? Które z warzyw i owoców mają swój sezon we wrześniu ?

Bogactwo smaków września 


Wrzesień to wciąż bardzo obfity w sezonowe produkty miesiąc - jeden z przyjemniejszych dla kubków smakowych. Dopiero kończy się sezon letni i wciąż możemy cieszyć się jego smakami pod postacią malin, aronii, brzoskwiń czy fasolki szparagowej. Jednocześnie zaczyna się jesień. Pojawiają się pierwsze dynie i dojrzewają kolby kukurydzy. Trwa w pełni sezon na cukinię, bakłażany, kalafior i brokuły. Nie potrafię sobie wyobrazić lepszego czasu. Wszystkie moje ulubione smaki są dostępne na lokalnym rynku i to w bardzo dobrej cenie. 

kalendarz sezonowych warzyw i owoców

Postanowiłam przygotować graficzną wersję kartki z sezonowego kalendarza. Ze względu na bogactwo tej pory roku wybrałam ponad dwadzieścia najpopularniejszych, dostępnych w naszym kraju roślin, ale oczywiście wybór mamy o wiele większy. Wrzesień to wciąż trwający czas na grzybobranie oraz na rzadziej używane warzywa takie jak: salsefia czy patisony. 

Aby zobaczyć wszystkie produkty po które warto sięgnąć zajrzyj do interaktywnego kalendarza sezonowości na stronie tradycyjne produkty.




Inspiracje kuchenne na wrzesień


Wrzesień to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Szczególnie warto sięgnąć po produkty z którymi do tej pory nie mieliśmy styczności albo spróbowaliśmy ich raz i nie za bardzo nam zasmakowały. Być może nie oswoiłeś jeszcze dyni, a szpinak kojarzy ci się jedynie z nieapetycznie wyglądającą papką z czasów dzieciństwa. Możesz również spróbować nadać nowe życie warzywom, które już bardzo dobrze znasz. Co powiesz na sushi z ogórka, mini pizzę z bakłażana, ciasto z buraków albo pizzę na cieście z brokuła?

Korzystając z portalu pinterest stworzyłam specjalną tablicę na której znajdziesz sporo inspiracji jak wykorzystać jesienne warzywa i owoce. Oprócz propozycji wymienionych w poprzednim akapicie zebrałam przepisy na lasagnę bez makaronu, ketchup z buraków, zupę krem z rzodkiewki, pyszne sałatki z dodatkiem owoców oraz wiele innych. 


4 komentarze:

  1. Lubię takie przepisy, jakie zaproponowałaś :)

    Dzięki, że odwiedziłaś mój blog. Z przyjemnością przychodzę do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie czy układasz może jadłospisy dla osób, które chcą przejść na redukcję i zgubić parę kg?

    OdpowiedzUsuń
  3. Haniu oczywiście, że tak. Jeśli potrzebujesz jakiś wskazówek odezwij się na facebooku w wiadomości prywatnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna ściąga sezonowych warzyw :)
    Bardzo tu miło, będę zaglądać częściej :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń